Welkom bij Toon 100

'Op zeventien december van het jaar twintig duizend is het achttienduizend vierentachtig jaar geleden dat ik geboren werd,' schreef Toon Hermans in 1990 in zijn bundel Wie is jong, wie is oud.

In afwachting van die heuglijke gebeurtenis vieren de Stichting Toon Hermans en Uitgeverij Lannoo in 2016 alvast zijn honderdste verjaardag. We doen dat met nooit eerder gepubliceerd materiaal uit het gigantische archief van Toon, nieuwe uitgaven van zijn beste werk, een bloemlezing, een prachtig fotoboek en natuurlijk deze gloednieuwe site. Dit is de plaats waar we het oeuvre van Toon Hermans een jaar lang in de kijker zullen zetten, met updates over de nieuwe titels, onuitgegeven verzen en tekeningen, en alle nieuwtjes en berichten die te maken hebben met Toon en de unieke erfenis die hij ons heeft nagelaten.

Toon is al vijftien jaar dood maar zijn werk is springlevend. Eerder dit jaar verscheen bij PIAS nog een box met al zijn tv-shows en zijn dichtwerk heeft intussen een plaats veroverd in de Nederlandse en Vlaamse culturele canon. Die grote woorden zou hij zelf nooit gebruikt hebben maar hij zou ze allicht wel met ingetogen trots aanhoren.

Op zeventien december tweeduizendzestien is het honderd jaar geleden dat Toon Hermans geboren werd. Het feestvarken zelf kan er jammer genoeg niet meer bij zijn maar wij zijn klaar om de grootste Nederlandse artiest van de twintigste eeuw nog één keer, een jaar lang nog wel, de eer betonen die hij verdient.